Thursday, 3 December 2015

5 Lokasi Bulan Madu 3H2M dengan Budget Rendah

Bercuti Bulan Madu aka Honeymoon satu kemestian bagi pasangan pengantin baru begitu juga bagi pasangan yang dah lama mendirikan rumahtangga kadang2 menginginkan suasana romantis dan tenang tanpa gangguan .


Jom kita lihat senarai tempat percutian yang menarik didalam dan luar negara tanpa merabakkan poket anda!dengan budget bawah 2k anda boleh melayari percutian indah dan romantis juga.



1.Cameron Highland


Salah satu destinasi percutian didalam malaysia yang menawarkan suasana sejuk dan nyaman bagi pasangan yang kurang suka berjemur dan gemar menikmati suasana kehijauan  . Cadangan Ms.F rancanglah percutian 3H2M di Bala's Cottage harga cottage yang ditawarkan bermula dari serendah RM250 sgt berbaloi dan semestinya setiap cottage dibina dengan sentuhan gaya English dan tampak mewah ! jadi dengan budget kurang RM1k percutian korang akan jadi sangat menarik .

Boleh rujuk senarai penuh tempat menarik sekitar cameron highland untuk maklumat  lanjut. Secara ringkasnya banyak activity yang boleh dilakukan disini seperti jungle tracking ,melawat muzium time tunnel, melawat taman lavender dan macam-macam lagi.



2.Pulau Langkawi


Pulau yang megah dengan tugu Helang dan sejarahnya yang tersendiri .Pulau yang disebut-sebut dengan kisah Mahsuri dengan pantai-pantainya indah .Jejakkan kaki anda ke pantai kok pantai yang bersih air yang membiru dengan permandangan yang indah tersergam deretan kapal-kapal layar mewah sesuai untuk pengantin yang mahukan kenangan indah diabadikan dalam potret.

Pulau ini mempunyai banyak tempat menarik untuk aktiviti menarik seperti para sailing,snorkeling,berkunjung ke langkawi cable car,aktiviti bersantai pantai serta membeli belah di zon bebas cukai.Korang boleh rujuk banyak website pelancongan yang menawarkan pakej bulan madu 3H2M dengan kos serendah RM700.


3.Pulau Perhentian


Pada yang gemarkan suasana sunyi .Pulau perhentian destinasi sesuai untuk anda, cuma agak sukar untuk mencari resort yang menawarkan pakej honeymoon tapi korang boleh rujuk laman web ni untuk senarai resort di pulau perhentian yang menawarkan pakej bulan madu mengikut budget korang.Aktiviti yang boleh dijalankan sedikit terhad namun sesuai dengan niat korang ... berbulan madu kan ?



4. Krabi


Krabi sebenarnya bukanlah sebuah pulau tapi sebenarnye daerah yang dikelilingi taburan pulau-pulau kecil indah . Punca mata pencarian penduduk yang majoritinya penganut agama islam tertumpu pada aktiviti pelancongan , dimana-mana korang akan nampak kiosk agensi pelancongan yang diusahakan penduduk tempatan jadi tidak sukar untuk mendapatkan pakej tour ,pandai-pandailah tawar menawar . Semasa Ms.F di Krabi Ms.F tak mengunakan khidmat agensi tapi Ms.F terus ambil pakej lengkap yang disediakan Apasari Krabi Resort . Kos nak ke sini tak lah mahal.. jumlah keseluruhan percutian Ms.F honeymoon ke Krabi tak sampai 2k pon ...


5.Bali


Bali sebuah pulau yang terkenal dengan gunung ganang yang menghijau ,sawah padi dan gunung berapi ,pantai dan terumbu karang yang cantik .Jika korang bercadang ke Bali seminyak dan nusa dua adalah lokasi terbaik untuk berbulan madu 

Wednesday, 2 December 2015

Hilangnya sebutir permata ... Al-Fatihah buat Pak Yus...


Sudah tiga hari pak yus meninggalkan kita.. tapi hingga kini tak putus2 perihal pemergian pak yus dibualkan... kat twitter kat facebook kat instagram kat opis hatta kat rumah pon ye.. Masing2 meluahkan rasa tak percaya.. Ms.F juga begitu .. masih teringat kata-kata En.hubby pagi tu.. "Sayang cuba check kat internet betul ke yus jambu dah meninggal sebab kat radio dorang dah announce..".


Dalam Fikiran Ms.F ..mestilah benar kan? takkan radio nak melawak pasal mati .. tapi hati kecil menidakkan..

Ms.F suka pak yus Jambu sebab lawak dia santai dan tak menghina sesiapa ..acap kali bibir Ms.F cakap pada En.Hubby yang pak yus ni nampak comel pada pandangan Ms.F.. Selalu juga En.Hubby luahkan "Tang mana comel ?? ada rupa ex boipren ka??


Masih ingat lawak Pak Yus?Boleh Tuju Lagu?”, “Muka Legend, Hati Cute”, “Apa Pun Tak Boleh”, “Siti Nur Enjoy” dan banyak lagi. Lawak yang tersendiri dan tak menghina sesiapa. 



Terima Kasih Pak Yus kerna pernah buat kami tertawa .



Al-Fatihah 





Thursday, 26 November 2015

Bahaya beli rumah tiada strata tiltle aka geran strata! Part -1

Ms.F buat post ni dengan hati membara .Kenapa? sebab owner rumah yang Ms.F rancang nak beli ni cuba menipu Ms.F .Hati ni sakit sangat jadi harini Ms.F nak dedahkan lokasi rumah dan bahaya beli rumah xde strata title supaya korang tak terkena macam Ms.F hokey.. (kalau korang nak beli gak rumah tu lantak korang la )bukan strata je xde CF pon nan hado!



APARTMENT MERU IMPIAN ,KLANG



Apartment ni pada mulanye meyakinkan... 100% melayu... no foreigner... ade tubuhkan rukun tetangga... tempat strategik ...sebab tu Ms.F berkenan..Usha punya usha dapat tahu ade unit nak dijual masa tu happy sangat! yela kat meru ni umah tak penah cukup ..penempatan padat .. lagi2 rumah untuk dijual dgn harga RM121k  tak ade dah... tapi biasa la dalam rasa seronok mulalah episod ngeri ...


Kali pertama jumpa owner semua ok ...dia cakap harga rumah RM12OK... 1K untuk tapak parking berbumbung ....tak sampai 2 minggu owner main trick dengan Ms.F tapi masa tu Ms.F tengah happykan jadi semuanya indah ...xsedar pon bakal kena tipu hidup2... dia cakap sementara nak submit loan boleh lah pindah masuk rumah dia ..tapi bukan free yekkk ...SEWA. Ms.F setuju yela masa tu Ms.F lagi 6 bulan nak kawen kan boleh la beli barang rumah siap-siap.... jadi kita pon rasa tak ada masalah lepas kawen boleh pindah masuk..


Jadi pada tarikh sekian-sekian Ms.F masuk... pindah masuk barang..beli barang ..at the same time submit loan kat Maybank dan RHB Bank....1 minggu kemudian RHB Bank call ..bermula lah MIMPI NGERI ...

, nama pegawai Cik Hernaney dia inform Ms.F ...



Pegawai RHB : Assalammualaikum .. 

Ms.F : Waalaikummussalam...

Pegawai RHB : disini sy nak maklum kan dengan cik yang rumah ni strata title dan CF masih belum dikeluarkan walaupon selepas tempoh 15 Tahun..  Cik tahu tak ? dan kami juga dah periksa status pemaju... pemaju rumah ni bermasalah .


Ms.F : Oh..saya tak tahu tentang tu ..Pemilik rumah tak cerita ( hati dah start mendidih) ..saran cik macamana ? boleh ke permohonan ni diluluskan? 


Pegawai RHB: Maaf puan .. kami pihak RHB tak boleh menerima mana-mana rumah yang ada masalah strata title..cadangan saya puan cari rumah lain sebab rumah yang tak ada strata title dan CF ni bahaya... lagi2 dalam tempoh yang panjang.



Masa ni hati ni rasa marah ade sedih ade kecewa ade stress pon ade ...korang bayangkan jela kalau korang kat tempat Ms.F. selepas habis berbual dan minta pendapat pegawai RHB Bank ... Ms.F terus whatsapp owner rumah.



Ms.F: Assalammualaikum...

Puan S : Walaikummusalam ...ye kenapa ?ada berita pasal loan?

Ms.F : RHB reject sebab isu strata title dan CF. Puan  tahu tak rumah puan tak ade strata?

Puan S: Haah saya tak ada kesempatan nak bagitau awak ...rumah saya tak ada strata dan tak ada CF sebab pemaju lari




Boleh plak dia kata tak ada kesempatan...sabar jela .. yang pasti hati Ms.F sedih sangat... lepas tu cepat-cepat Ms.F google pasal masalah strata dan CF dan memang apa yang pegawai RHB tu cakap semua betul lebih menakutkan rumah tanpa CF mengikut undang2 tak layak untuk diduduki !ni hah tread yang bincang pasal hal masalah CF dan strata (Click SINI) apa yang jadi seterusnya nnti Ms.F update korang ...



Tata......

Wednesday, 25 November 2015

Tips kurangkan perbelanjaan perkahwinan dan mengawal budget anda!

Kos perkahwinan bukan murah ! perkahwinan ni cuma berlaku sekali seumur hidup(insha allah ..) mestilah kita nak meriah ye tak?


Masa tu semua benda dalam kepala kita baju design sendiri...nak kek bertingkek-tingkek,kompang,karaoke,pelamin 40 kaki (klu buat dalam dewan insha allah dpt la..dalam khemah kang tetamu nak dok mana??hahaha..)


Kat bawah ni Ms.F senaraikan tips-tips nak mengawal dan mengurangkan kos



1.Tentukan jumlah tetamu yang bakal hadir.mulakan dgn ahli keluarga ,saudara mara dan barulah kita senaraikan sahabat handai..(cadangan Ms.F 500pax hingga 1000pax adelah jumlah tetamu yang sangat ideal.)

2.Kongsi majlis dengan bakal suami/isteri dan buat di Dewan pilihan korang (sesuai untuk bakal pengantin yang tinggal di daerah yang sama atau rumah korang berdekatan..pada yang duk jauh2 jgn nak verangan yerrrrr..)

e.Pilih doorgift yang bersesuaian dan tak over budget (masa majlis perkahwinan Ms.F ..doorgift kami hanya air kotak dan kek moist for tetamu adult dan lolipop with candy for tetamu cilik bekas doorgift pula kami DIY sendiri... banyak effort diperlukan tapi dekat  sini kami dapat jimatkan duit ).



Kos bekas  doorgift adult kami cuma 25sen :)


4. Ambil Pakej perkahwinan lengkap! pastikan sesuai dengan budget korang...review syarikat perkahwinan yang korang berkenan .. disitu korang boleh tengok prestasi syarikat catering/bridal tersebut bagus ke tak.. 



5.kad kahwin kalau korang boleh DIY silakan tunjukkan bakat terpendam korang tu ..kad kahwin bkn lah sesuatu yang utama... yang penting semua detail lengkap dan memudahkan tetamu menuju ke majlis perkahwinan korang.


6.Elakkan dari tempah baju mahal2 untuk persandingan korang.. pada Ms.F baju pengantin sewa pon byk yang cantik2... kos sewa selalunya bermula dari RM600... nak lagi mudah ambil pakej bridal disitu byk dah boleh jimat..harga all in one package byk yang menarik.. 


7.Elakkan berbalas hantaran dengan benda yang harganya tak masuk akal.Memadai dengan benda-benda yang simple dan tak menelan kos melampau (ingat ! hantaran ni hadiah antara dua belah pihak buka pertandingan tunjuk menunjuk) .Ms.F tak de pon balas2 hantaran ...tiada barang hantaran..bertunang pon tidak.. hadiah? suami hanya bagi set barang kemas bersama-sama dengan mas kahwin pada hari pernikahan kami which is in return Ms.F tak bagi papepon.. balas dengan senyuman je.. alhamdullilah ..keluarga Ms.F open mind n  not money minded! :) .

8.Tiada Majlis pertunangan .Klu nak bertunang sangat buat lah dengan ala kadar ..Ms.F rasa kalau tak buat majlis tunang boleh jimat 4k untuk cover majlis sanding korang.


9.Bernikah pada hari yang sama korang bersanding . kat sini pon banyak duit boleh jimat :)




P/S : Ye...Ms.F ni wedding planner ... jual pakej perkahwinan .Mesti korang fikir kenapalah Ms.F buat post pasal suruh jimat2 bab wedding ... 


Sebabnye.... Ms.F ade pakej jimat...dan pakej yang kami tawarkan boleh diubahsuai ikut budget korang :) Click SINI untuk lebih detail:)







Cara memohon kebenaran bernikah menggunakan wali hakim


Sebelum memulakan bicara ... pada yang  penah baca post sebelum ni (click sini) mesti tahukan ? Ms.F dah janji nak buat post berkenaan tajuk kat atas tu...


Diingatkan... pos kali bukan lah untuk mengenang aib dan memalukan mana pihak..ini adalah untuk membantu para muallaf dan golongan yang memerlukan ...jika tak faham dan malu untuk bertanya melalui ruang comment .. boleh hubungi Ms.F.. selagi boleh bantu Ms.F bantu..

Post kali ni pada Ms.F sangat penting sbb Ms.F notice tak ramai yang buat post tentang ni .. mungkin kerana isu tersebut pada setengah orang sangat sensitif dan mengundang spekulasi... jadi ramai orang memilih untuk tidak mengeluarkan post  tentang ini...


Ok! jom kita sambung step seterusnya ...diingatkan sekali lagi pada yang belom baca langkah 1 hingga langkah 6 sila khatamkan dulu (click sini )baru boleh continue langkah ketujuh dibawah .


7. Pergi ke mahkamah syariah yang diarahkan untuk memohon pernikahan secara wali hakim .(Semasa korang submit dokumen tersebut pegawai akan memeriksa dan bertanya beberapa soalan yang berkaitan dan kemudian akan mengarahkan korang ke mahkamah syariah yg akan handle kes korang. sila bawak semua dokumen ke mahkamah syariah ye...bersama2 dengan surat kebenaran nikah lelaki). *


8.Pegawai akan minta korang isi beberapa borang sebelum buka fail kes untuk perbicaraan kebenaran pernikahan secara wali hakim.


9. Selesai isi borang submit ke pegawai yang berkenaan dikaunter.. kemudian pegawai akan inform korang tarikh perbicaraan .(sekiranya tarikh nikah korang dah suntuk sila buat rayuan untuk cepatkan tarikh perbicaraan)


10. Hadir pada hari perbicaraan bersama-sama 2 orang saksi (ibu dan ayah atau sesiapa yang tahu berkenaan status perkahwinan keluarga jika kedua- duanya atau salah seorang meninggal dunia).


11.Selesai perbicaraan pegawai akan serahkan slip kebenaran.Sila submit di kaunter yang berkenaan (pegawai akan inform korang surat kebenaran nikah secara  wali hakim akan  keluar pada tempoh selepas 14 hari jika tarikh majlis nikah korang dah dekat sangat sila buat surat rayuan bertulis kepada HAKIM dan hantar kepada pegawai bertugas tersebut.


12.Surat kebenaran nikah secara wali hakim dah dapat!(pegawai akan hubungi korang).Bawak semua dokumen bersama-sama surat kebenaran nikah secara wali hakim dan submitkan ke pejabat agama untuk proses surat kebenaran nikah perempuan dan pegawai pejabat agama akan bagitahu siapa wali hakim yang akan nikahkan korang .


P/S: Selalunye pegawai akan mintak korang bernikah je kat pejabat agama .(Untuk menjaga aib dan mengelakkan fitnah manusia...



Tuesday, 24 November 2015

Step by step cara submit BORANG NIKAH lelaki dan perempuan

Assalammualaikum ....


Tujuan Ms.Fara buat post berkenaan tajuk kat atas ni adalah untuk memudahkan ..membantu cik bunga en kumbang yang nak kawen tapi bila masuk bab borang KONPIUS! jangan tak caye Ms.F pon  alami situasi tersebut... google sana sini ..tak cukup dgn mintak ehsan PAKCIK GOOGLE.. Ms.F mengemis jawapan kat kawan2 yang dah kawen...Harharhar..

Jadi.....kerana itu..... atas rasa tanggungjawab (gelak kuat2 ala-ala riak)...Ms.F senaraikan step by step cara untuk isi dan submit borang nikah :)

*rancang awal2.. dapatkan dulu 2 orang saksi sebelum ikut langkah dibawah.


1. Isi borang lelaki /perempuan  . Borang nikah hanya boleh didapati secara online .. pejabat agama dah tak produce secara manual untuk korang .Sila layari laman Web  http://ncr.jais.gov.my/  .

2. Buka lama web yang Ms.F bagi tadi kemudian Daftar Masuk . Selesai daftar masuk ? sila baca langkah seterusnya .

e. Login Masuk. Kemudian lengkapkan borang2 yang disediakan . Pastikan semua bahagian yang bertanda (*) diisi (wajib!) ,dah isi semua boleh save kemudian PRINT OUT !

4. Kemudian call pejabat agama mengikut daerah tempat tinggal anda dan dapatkan nombor telefon Penolong Pendaftar Nikah mengikut  kariah masjid tempat tinggal anda .Jangan pulak duk shah alam tapi call pejabat agama klang. (walaupon tempat nikah anda bukan didaerah tempat tinggal anda ) .Bagi lelaki /perempuan yang lahir di negeri berbeza wajib isi borang maustatin.

5.Call Penolong Pendaftar Nikah (PPN) kariah masjid anda kemudian set appointment untuk sign borang kebenaran nikah Lelaki/Perempuan (Jangan lupe bawak 2 orang saksi dan pastikan saksi bawak sekali 2 keping salinan IC.) SELESAI satu Chapter!

6. Sebelum datang pejabat agama untuk mendapatkan surat kebenaran bernikah  pastikan korang bawak salinan IC , Borang nikah lengkap dengan tandatangan Penolong Pendaftar Nikah dan 2 orang saksi (Lelaki/Perempuan) ,borang maustatin (jika ada),Slip keputusan HIV test ,Sijil kursus kahwin ,Surat nikah ibu bapa (untuk perempuan sahaja) ,Sijil Kematian Bapa jika ada (perempuan sahaja), surat beranak (perempuan sahaja)dan Surat kebenaran berkahwin Lelaki(Perempuan sahaja-korang kene tunggu pengantin lelaki lengkapkan proses ni dulu ,selepas pengantin lelaki dapat kebenaran berkahwin barulah korang boleh submit ke pejabat agama).
Pastikan anda buat dua set salinan dokumen2 tersebut bersama dokumen ORIGINAL (tang ni Ms.F betul2 hangin sbb pegawai x bgtahu kena buat salinan dokumen dah sampai kaunter dia tanya mana salinan dan mereka x provide photostat service!)


SELESA1 DAH BOLEH KAHWIN :)


P/S:Borang wali isi mcm biasa ...tak ada masalah ...dan bawak sekali dengan dokumen2 yang lain masa submit. Untuk yang perlukan WALI HAKIM proses sama macam diatas... cuma ada tambahan selepas langkah ke-6 ..nanti Ms.F buat post step by step mcmana nak dptkan wali hakim

UPDATED POST :CARA MEMOHON KEBENARAN BERNIKAH MENGUNAKAN WALI HAKIM







Monday, 26 October 2015

Krabi Day -2

Assalammualaikum ....



Kalau pasal hotel semua Ms.F dah ceritakan pada entry sebelumnya (click sini) ,Untuk entry kali ini Ms.F nak ceritakan aktiviti apa yang Ms.F rancangkan pada hari ke-2 bercuti ke krabi :)
Bangun awal dalam pukul 6.30pagi gitu (6.30 pagi macam pukul 8pagi kemain terang) siap-siap pack apa yang patut  dan terus menuju ke cafe for breakfast ! yeay!!makan puas2 sbb foc dah include dalam pakej penginapan ,so sebelum memulakan apa-apa plan isi "tank" ni penuh-penuh dulu ...


Lepas kenyang makan duduk jap kat lobby .. bukak google map try search location tempat menarik yang Ms.F dah senaraikan dulu sebagai tempat yang wajib dikunjungi ..selesai tengok map Ms.F sewa moto skuter sebijik ,rental kiosk ni dekat je dengan hotel Ms.F stay...ade lah dalam sekangkang kera ...(depan hotel)kikiki






 tak tau ape masalah mamat sekor ni belambak gambar dia dengan skuter
 ni je dalam camera Ms.F..dia cakap kalau ada sebijik macam ni kat malaysia confirm beli !

                                                         
     250baht untuk pengunaan selama 24jam ..boleh lah ... yang termurah Ms.F dapat sebab lepas tu Ms.F ade saje2 survey tempat lain kalau ade yang lagi murah boleh rent untuk hari seterusnye tapi dorang cas RM30! Mamat yang jaga kiosk pandai cakap kelate tau ...masa Ms,F ni terkial-kial Ms.F nak communicate dengan dia sbb dia kata tak faham bahasa english !dah setel bayar tetibe dia cakap kelate...  dia cakap saja nak nengok gelagat Ms.F (lahabau tul!nasib bek tak ngumpat ko..). Dah dapat moto tengok meter minyak ade baki 2 takuk  ..alhamdullilah ... kitorang pegi kat stesen mini isi minyak jap dalam 60baht (tak ingat cost seliter berapa..sila google eh..) dah isi minyak kami mulakan perjalan ke destinasi pertama NOPPHARAT THARA BEACH!





                                     jenuh zoom tapi berbaloi !Ms.F suka sangat gambar ni :)



      Airnye dari dekat kehijauan gitu...
 sorry lah ..tak de gambar i sebab i rase seksi sangat huahuahua..(sila muntah!)


                                                                 






Krabi - Day 1


Assalammualaikum....


Tepat pukul 6.30 pagi Ms.F dah terpacak depan LCCT hahaha... flight pukul 7am tapi disebabkan
Ms.F dah check in online dan siap print boarding pass awal-awal dan tak ada check in baggage jadi tak perlu rushing!
(PERINGATAN: for check in baggage mesti datang awal 2 jam ye.. kalau tak beg korang kena reject korang bercuti la sehelai sepinggang ..hahaha)
Siap semua Ms.F lepak jap kat departure hall ..pekena sandwich seketui dan basahkan tekak dengan air mineral :)..




Dalam flight Ms.F tak makan ponn...habiskan masa melihat keindahan ciptaan tuhan dari tingkap yang cinonet ni hihihihi...



Tepat pukul 7.25pagi (waktu Krabi ) Ms.F sampai ke destinasi ..kecik jer airport dorang sah cop passport turun je escalator dari jauh nun terpacak drive hotel tempat Ms.F stay menunggu Ms.F sambil pegang banner tulis nama Ms.F  (terbalik !!! manap farahnurain hahahah)sorry lupe nak snap pic...

Ms.F pilih tinggal di Apasari Krabi hotel & Resort sebab dekat dengan pantai Ao nang dan yang penting sebab harga berbaloi-baloi !  Hotel ni sediakan pakej complete dengan island hopping dari research yang Ms.F buat pakej island hopping yang hotel ni buat lagi murah compare to tour 
agent ..tak caye click link ni (Apasari Krabi Hotel & Resort Package)


Ms.F pilih pakej yang ni ... 

Apasari Krabi  Package IV   ( 4 Days 3 Nights ) 
Valid from  17 APRIL   - 31 Oct : Baht  4,170.- net per person per package (minimum 2 persons)
From 1 NOV – 19 DEC or 1 MAR - 16 APR  :  Baht 5,890.- net per person per package (minimum 2 persons)
From
 16 JAN – 28 FEB  :  Baht  6,390.- net per person per package (minimum 2 persons)
Package IV  includes:
• 
3 nights accommodation in Deluxe room
• Daily American Breakfast
• One Romantic Thai Set Dinner for two persons
• One daily excursion with lunch :  from Hotel to Phi Phi Island ( Bamboo Island , Pi leh Bay, Maya Beach,
   Money Bay include Snorkelling  by Speed boat
• Roundtrip transfer between Krabi  airport -Resort
• Welcome drink upon arrival
• Thai massage or Oil massage 1 hour
• Free Wi-Fi (in public area)
• Welcome fruit plate  in room on arrival day

Valid from  17 APRIL  - 31 Oct  

Extra person charge is Baht 3,970.- net per package for 1 person , sharing the room .
Extend stay on Deluxe room is Baht 1,360.- net per room per night with American breakfast.

From 1 NOV – 16 APRIL

Extra person charge is Baht 5,890.- net per package for 1 person , sharing the room.
Extend stay on Deluxe room is Baht  2,400.- net per room per night with American breakfast.

Supplement charge to Deluxe Pool Access room is Baht 1,000.- net per room per night
Booking is required 4 days in advance and space subject to room availability.




Untuk pengetahuan korang Nov- March adalah peak season ! so kalau nak bercuti ala-ala budget lupakan percutian yang melibatkan bulan tersebut. Ms.F cadangkan korang datang pada hujung bulan sept atau october sebab masa tu low season dan pengakhir musim hujan ... kalau korang datang bulan May till Aug memang rugi sebab hampir setiap hari hujan walaupon gerimis memang mood holiday korang akan jahanam ...kihkihkih... 



                                                                   

                              kaunter lobby..(sorry gambar ruang rehat lobby Ms.F blom upload )




                                                                       swimming pool





                                                                     cafe/restaurant


sampai je hotel masih awal ...tengok jam baru pukul 9 ..check in pukul 2pm ... duduk jap dorang bagi wet towel and served Ms.F air mangga sedap gilos! abis je air  Ms.F campak beg kat lobby suruh staff tengok-tengokkan ... jalan-jalan kat pantai Ao nang (5 minit perjalanan je dah sampai) tapi disebabkan tengah batak first time jumpa tut-tut Ms.F korbankan 20baht (2ringgit) untuk merasa pengalaman naik tut-tut .Kemain laju dia bawak rasa macam nak tecabut je ruang passenger yang attached kat moto dia ..hahahah..sampai je pantai Ms.F cuci mata tengok 'ikan kering' berjemur ..cantik pantai dia..bersih sangat nak jumpa sampai seketul pon susah setiap 10 langkah mesti ada je tong sampai dorang sediakan ..sambil cuci mata tengok minah saleh berjemur sambil tu Ms.F amik peluang masuk setiap kedai yang berderet kat tepi jalan ..dah jenuh pusing Ms.F menapak balik ke hotel amik kunci dan... memang berbaloi!







Besar giler! (@.@)




          
                                                   toilet luas buat tido pon selesa kikiki..


first day aktiviti Ms.F cuma melantak makanan yang ada kat gerai-gerai tepi jalan (sedap tul banana pancake dorang) jalan-jalan kat pantai dan berjakuzi hehehe... Ok! bersambung  ke next entry Krabi -Day 2 :)




P/S: Masa jalan-jalan kat pantai Ms.F nampak ramai mat/minah saleh menuju ke satu lorong dan tetiba lenyap dari pandangan (macam misteri jekk.. Ms.F pon yang penuh perasan ingin tahu follow jejak dorang ... nanti Ms.F carita ye ape yang Ms.F jumpa :)



LINK : KRABI -DAY 2

Sunday, 25 October 2015

Tips Bercuti ke krabi :)

Assalammualaikum....


Harini Ms.F nak buat amal jariah dengan berkongsi dengan uols tip bercuti ke krabi berdasarkan pengalaman sendiri .. pada yang merancang nak tenangkan fikiran atau berhoneymoon Krabi memang pilihan terbaik ! Ms.F sendiri dah jejakkan kaki disana dan sehingga kini masih lagi terbayang-bayang keindahan krabi .

soalan-soalan  yang akan selalu wujud dalam kotak fikiran korang bila bercadang bercuti ke krabi ,

-Mahal ke ?
-Nak amik tour pakej ke main terjah je??
-Train ke flight ?
-Makanan halal senang ke nak dapat?
-Budget ?
-Kalau tak amik tour guide macamana?
-Hotel murah2 ke mahal ?


jawapan yang Ms.F boleh berikan pada anda

- Bercuti ke krabi sangat murah !
 (Ms.F cuma spend total RM700 for 5day include flight n passport, bagaimana nanti Ms.F terangkan    dalam post itinerary dan budget )

- Tak payah amik tour pakej hilang mood bercuti bila tak ada kebebasan memilih.. semua kena ikut telunjuk tour guide .. so cadangan Ms.F buat research sbelum pergi jangan main terjah ye...

-Dengan Airasia now everyone can fly ! hahaha... (Ms.F tak dibayar pon promote airasia.. kihkihkih)

-90% populasi di krabi adalah muslim ..so bab makanan no hal!

-Sebelum bercuti buat research dah confirm terus cari flight ticket yang termurah ..bila ada offer cepat2 grab .. Ms.F dapat harga RM274 tiket pergibalik sebab lagi dua bulan nak pergi baru terhegeh-hegeh nak booking (T.T).

-Tak perlu tour guide yang penting lobby hotel ade internet ..kalau uols ada GPS lagi bagus!boleh nak tut-tut atau sewa je motor skuter ..

-Kat krabi untuk hotel yang selesa dan lengkap segala keperluan boleh dapat dengan harga paling minimum RM50 ..siyes tau!


Macamana Ms.F bercuti kat krabi Ms.F akan kongsikan dengan uols ok dalam entri seterusnya

UPDATE:Krabi -Day 1
UPDATE:Krabi -Day 2
Krabi -Day 3
Krabi -Day 4
Krabi -Day 5
Itinenary dan Budget ke Krabi

Monday, 13 April 2015

senarai dewan kahwin dan kos sewa untuk rujukan B2B :)

1. Dewan Dr. Siti Hasmah - RM 5K sewa  includes kerusi, meja, sarung kerusi, alas meja, meja makan beradap. Aircond semua charge buffet style eating is not allowed . Phone : 03 - 21421332
2. Dewan Wisma Sejarah -Sewa RM 1750 utk 1 hari. Includes PA System, 300 kerusi & 30 meja. Phone : 03 - 2681 5388
3. Dewan Vip hall roof garden shah alam -go to THIS

3. Dewan Masjid As Shafie Maluri - Sewa RM 2200. Phone : 03-9281 2472
4. Dewan Tabung Haji - RM 1500
5. Dewan Gemala Risda - RM 6K. Max 600 pax sitting at a time.
6. Senarai Dewan-dewan under DBKL - go to THIS.
7. Dewan Sri Siantan, Selayang -  sewa not more than RM 1.5K.
8. Dewan Beringin Tmn Sri Gombak - pon tak sure but fully aircond.
9. International Youth Centre Cheras - RM 1.2K sewa dia. Phone 03-9171 9204.

10.Dewan Kastam,Kelana Jaya - Tak sure
11.Dewan Puspanita KL - Jalan Hose -RM5K (4hours) RM6K (8hours) 03-2142 1332 / 2148 2625 / 2145 9424
12.Dewan Komuniti Presint 8, Putrajaya 03-8889 3600.
13.Dewan Komuniti Presint 16, Putrajaya 03-8887 7000 or 03-8887 7669.
14.Pusat Komuniti Taman Tun Dr. Ismail, Jalan Athinahapan Kuala Lumpur - 03 – 7728 7591 (En. Abdul Latip).
15.Dewan Masjid Putrajaya - 03-8888 5678,
16.Dewan Masjid Wilayah Persekutuan, Jalan Duta 03-62018780
17.Dewan Seri Endon, Putrajaya -rm5k-rm10k  +603 - 8884 0300.
18.Dewan Serbaguna Kg. Dato' Keramat - 03-4256 4853.
19.Dewan Serbaguna Jalan Tun Razak - 03-4022 3934.

20.Dewan besar UTM,Jalan Semarak -
21.Dewan Tan Sri Mahfuz Khalid (JKR,KL) - RM4000/RM1800(untuk staff jkr)
22.Dewan Gemilang Kelana Jaya - RM16K-RM30K (All including dais,f&b,kerusi,meja,aircond)
23.Dewan Sri Siantan,Putrajaya -RM6K
24.Dewan Sri Melati,Putrajaya -RM4K
24.Villa Perdana - RM5K (bertunang/nikah),RM12K-RM25K (Resepsi)
25.Villa Ukhwah - RM3500
26.Dewan Seroja,P15 Putrajaya - RM3500
27.Dewan Perdana,Pusat Latihan Perindustrian Bangi- RM1700++ -03-89261996

Garden Style Wedding 

Taman Tasik Titiwangsa - 03-4023 8294
Taman Tasik Permaisuri, Cheras - 03-9173 1571
Taman Warisan Putrajaya - 03-8887 7000


English Style Wedding 
The Artmosphere (S.Kembangan)- go to THIS
Crystall hall (Shah Alam)-go to THIS
The Ballroom(Shah alam) -go to THIS

Exclusive Banquet Halls

Sime Darby Convention Centre, 1A Jalan Bukit Kiara 1, 19,000 sq ft column free grand ballroom that can seat up to 2,600 guests. For details, call 03-2089 3688 or call Izreen Abdullah (016-688 0014)

Berjaya Times Square Suites & Convention Centre, 1 Jalan Imbi, 55100 Kuala Lumpur. Tel: 60 3-2142 3500.

Carcosa Seri Negara - Taman Tasik Perdana, 50480 Kuala Lumpur. Tel: 603 2282 1888.
KLCC Convention Centre - Joyce 012-284 6407.

Restaurants

Seri Melayu Restaurant - Jalan Conlay, Kuala Lumpur. Tel. 603 - 2145 1833
Saloma Cafe, Jalan Ampang. Tel. 603 - 2161 0122

Friday, 10 April 2015

Set lengkap Hantaran Murah 5 dulang untuk disewa RM280 shj! (include Platform)


Assalamualaikum  ....

Harini Ms.F nak promo kan kat uols harga sewa set hantaran lengkap (5 set ) siap dengan platform dan sireh junjung artificial(as shown on below picture) semurah RM280 shj(self pick up), Apa yang ada dalam pic dah termasuk dalam pakej,semua item include dalam pakej exactly seperti dalam gambar  (kecuali buah n chocolate dalam balang tu ye....) tak payah nak pening2 cari balang,cari bekas cincin ,buat sirih junjung dan sekiranya anda perlukan lebih dari 5 dulang pon Ms.F boleh sediakan dengan harga yg super jimat :) sebarang pertanyaan boleh tanya whatsapp Ms.F 01111548011 ... 

P/S: nak discount 20%  ?? Add and Follow  Facebook Ms.F (Link) , share entry ini di FB anda dan tinggalkan comment saya nk discount 20% dan contact number /email anda  :)


                          

Wednesday, 18 March 2015

Segmen :Nak Link Boleh??#1





jom join segmen ni..
sama-sama kita tingkatkan jumlah trafik sambil tu boleh tambah kenalan blogger :)




caranya mudah saja

    1. click  picture diatas



p/s :jangan lupe follow blog saya yea ... tinggalkan link didalam ruang komen saya akan follow anda balik :)





Diet - Day 10

Assalammualaikum readers... (ada readers ke ?kuikuikui)




apa sudah jadi ?tetiba update post day 10? simptom malas dan busy melanda saya ... bukak blog tp satu post pon tak terkarang dek saya...hehehe... tapi belambak2 picture menu saya simpan  dengan niat hati kononnya nak upload picture santapan diet atkins sebagai rujukan readers :)

Hari ini badan saya lebih terasa ringan walaupon belum menjejakkan kaki ke atas mesin penimbang ..
biarlah cukupkan tiga puluh hari biar rasa excited ni membuak-buak ..

Monday, 9 March 2015

Diet - Day 1

Assalamualaikum.....


Bermulalah sesi beratkin saya pada hari ini ! dah lama sangat tinggalkan sesi diet ni semenjak dah dapat berat ideal dulu hampir satu setengah tahun! now berat badan dah membuak-buak ...dari 47kg melonjak ke 63kg ! i nak kurus balik huaargghhh (T.T).

Sedih wooo ...sekarang asik kene kutuk je sehari dua boleh la tahan lama-lama panas telinga ! so ape lagi hari ni Ms.F nekad nak balik my old body ! gigih tau g pasar pagi-pagi beli bahan masak , pada uols yang berminat nak selim melim macam dulu jom lah kita sama-sama berdiet boleh kongsi resepi boleh buat kita bertambah bersemangat nak kurus ..pada yang xminat pon harap sudi-sudi lah baca mana tahu tetiba terbukak pintu hati nak join sama :).

Apa itu atkins? pada yang tak tahu jom Ms.F nak share dengan uols tentang atkins  ..rajin-rajin kan diri membaca ye....



Diet Atkins
Atkins Diet ialah sejenis corak pemakanan yang diperkenalkan oleh Dr. Robert C. Atkins bagi membantu seseorang individu untuk mengurangkan berat badan melalui konsep pembakaran karbohidrat (carbohydrate) dan lemak di dalam badan.

Dengan mengurangkan dan mengehadkan makanan berkarbohidrat seperti nasi, mi, kentang dan gula, badan akan mula membakar lemak sebagai bahan api. Ini bererti berat badan anda akan mula menyusut.



Berapa banyak jumlah karbohidrat kena kurangkan ? dan berapa had karbohidrat yang kita boleh consume setiap hari ?? 20gm SAHAJA! Sila pengsan kalau anda pencinta nasik! kikiki  .
Macamana nak mula kan ?? Atkins ni ade 4 fasa yang korang kene tempuh untuk dapatkan body seindah angelina jolie ,scarlett johannson ,erra fazira dan siti nurhaliza  sorry siti out of list sudah :P

bawah ni penerangan lengkap cara pemakanan ,pantang larang dalam fasa 1  diet atkins (induction) yang lagi tiga tu nanti saya terangkan ye.... bila i dah dapat body saiz "S" HEHEHE


  1. Induction hanya berlangsung selama 2 minggu. Jika berat badan sangat berlebihan atau lambat menyusut, anda boleh kekal pada tahap Induction(20g) selama 6 bulan ke atas dengan selamat. Tahap seterusnya, Ongoing Weight Loss, akan memperkenalkan makanan berkarbohidrat secara berperingkat, daripada hanya memakan 20 gram sehari, ditambah 5 gram setiap minggu (kepada 25 gram, 30 gram, 35 gram, etc) supaya anda tahu had toleransi karbohidrat anda. Had toleransi kabohidrat anda ialah jumlah karbohidrat tertinggi sehari (dalam gram) badan anda boleh proses tanpa menyebabkan penambahan atau kekurangan berat badan. Untuk atlit atau yang bersukan, boleh mencecah tahap 100 gram karbohidrat sehari tapi orang biasanya 40-70 gram sehari. Ada yang bermetabolisma rendah hanya pada tahap 24 gram sehari. 

    Dilarang makan Semasa Induction (Fasa 1): 
    1. Semua jenis beras/nasi, semua jenis mee & spagetti.
    2. Semua jenis roti, tak kira putih atau berfiber, berinti atau tidak.
    3. Gula pasir, gula melaka, gula perang, gula merah, madu, gula-gula dan apa-apa yang bergula tinggi.
    4. Semua jenis buah-buahan & jus buah-buahan
    5. Semua jenis minuman bergula, milo , barli, air bergas (coke, Pepsi, 100plus, etc), kurangkan pengambilan kopi!
    6. Segala bentuk kekacang, tempe & sebagainya.
    7. Makanan berproses seperti bebola ikan, bebola sotong, bebola ayam(bertepung)
    8. Makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih dan semua produk bergandum.
    9. Sos & Kicap (kebanyakkannya tinggi karbohitrat)
    10. Sayuran berkarbohidrat tinggi seperti kentang, segala jenis ubi, lobak. 
    11. Produk tenusu seperti susu, yoghurt, dadih, tak kira rendah lemak atau tidak.
    12. Makanan ringan seperti gula-gula, potato crisps, chocolate, pop-corn, aiskrim, twisties, biskut manis, nachos, popcorn, jeruk manis.
    13. Elakkan kopi, teh dan minuman ringan yang mengandungi kafein. Kafein yang berlebihan menyebabkan gula darah yang rendah, yang boleh membuat ketagihan gula.
    14. Sate yang diperap dengan gula @ madu. Keropok lekor, oat, otak-otak, sata.

    Boleh Makan:
    1. Ayam(semua bahagian) - panggang, steam, bakar, sup, digoreng tanpa tepung.
    2. Telur ayam, Telur itik, Telur ikan. - telur dadar, rebus, goreng.
    3. Ikan, Udang, Ketam -  (kurangkan sotong & kerang kerana karbohidrat tinggi.)
    4. Daging(semua bahagian) - rusa, lembu, kambing - buat steak, satay grill, sup ekor, daging bakar, disalai, keropok kulit lembu.
    5. Sayur, terutamanya sayur hijau. Lagi hijau, lagi bagus, macam sawi, bayam, salad, timun, Rumpai laut. Kurangkan lobak merah, kacang panjang, bendi & tomato.
    6. Keju jenis cheddar, mozarella, parmesan. Cuba limit kepada 2-3 keping sehari.
    7. Air kosong, air mineral -minum 8 gelas atau lebih sehari untuk elakkan sembelit.
    8. Burger & hotdog? daging sahaja, roti2 buang...(pastikan burger rendah karbohitrat)
    9. Makan supplement dan vitamin seperti spirullina dan multi-vitamins untuk menambahkan lagi tenaga dan kuatkan daya ketahanan badan.
    10. Garam & rempah-ratus boleh digunakan asalkan asli, tak ditambah gula atau perasa tiruan.
    11. Minyak masak, olive oil & sebagainya.
    12. Chewing gum yang sugar free, selalunya 1 carb sebiji, cukup 2 or 3 biji sehari kalau nak makan.
    13. Psyllium husk, teh hijau, teh herba, teh org kampung.(tanpa gula)

    Syarat-syarat Induction:
    • Pastikan cukup minum air, 1 liter setiap 25kg berat anda atau lebih.  (Penting)
    • Pastikan anda makan 3 kali sehari (saiz makanan biasa) atau 4-5 kali sehari (tapi portions kecil). Jangan sekali-kali malas makan sebab anda akan terasa sangat lapar nanti dan sukar nak kawal emosi dan nafsu makan. Makan malam biarlah sebelum jam 8.00pm atau 4 jam sebelum tidur. Jangan ponteng makan(menyebabkan badan dalam mood lapar & metabolisma menurun)
    • Makan 20 gram karbohidrat sehari sahaja. Jangan menganggap apa-apa makanan rendah karbohidrat tanpa membaca label! Periksa kiraan carb (pada setiap paket)
    • Makanan diproses di kilang selalu ditambah gula dan berkarbohidrat tinggi. Baca label tin, botol, kotak atau packet yang dibeli untuk tahu kandungan karbohidrat. 
    • Jangan makan apa-apa pun yang disenaraikan dalam senarai makanan yang tidak dibenarkan di atas. Walau sepinggan nasi pun boleh menaikkan glukosa dalam badan dan menyebabkan anda ketagihan nasi dan benda-benda manis.
    • Berjaga-jaga untuk karbohidrat yang tersembunyi dikuah . Kuah sering dibuat dengan tepung atau tepung jagung dan gula.
    • Minum banyak air. Kalau sembelit, anda boleh mengambil psyllium husk / serat bercampur secawan air. Psyllium Husk / serat ada dijual dimana-mana farmasi dan kedai Cosway.
    • Makanan boleh digoreng, dipanggang, direbus, disalai asalkan tidak ditambah gula dan madu.BERHATI2 KETIKA MAKAN DI KEDAI, tomyam/sup kemungkinan ada gula dalam masakan.
    • Ambil supplement seperti spirullina dan vitamins untuk lebih menyihatkan badan lagi. Pastikan product tidak mengandungi gula.
    • Kurangkan makan berproses seperti burger & hotdog(boleh makan, cuma kurangkan).
    sorry menu hari ini tak dapat saya nak share kan sebab dah abis saya ngap! tak terfikir nak kongsikan :( dah habis makan termenung depan pc baru terfikir ideal untuk kongsikan proses berdiet saya ,insyallah besok saya akan mula berkongsi menu dan resepi cara saya menikmati menu atkin ..heheheh


   

Thursday, 5 March 2015

jom join segmen tingkatkan follower blog !

                                             


                                                                 I dah follow uols bila lagi...
                                                                             hehehehe

Wednesday, 4 March 2015

Candy Buffet in da house !

alhamdullilah finally Ms.F dah dapat mulakan bisnes candybuffet yang Ms.F idam-idamkan ni hehehe.... ok! disebabkan bisnes ni baru launching Ms.F nak bagi berita gembira hehehe discount up to 30% for 10 early bird customer... just bagi your name for booking tau! xde booking2 pakai duit :)  discount ni valid untuk any party/majlis yang berlangsung dari march to June 2015 tau ...

                                          CLICK SINI UNTUK SENARAI PAKEJ :)
gigih Ms.F susun atur barang-barang semalam untuk snap and upload dalam 
blog hihihihi
(sory tau !banyak lagi decoration item Ms.F xletak fountain machine tu pon berhias lagi :)



for ordering boleh call/whatsapp Ms.F tau !
contact :011 11548011

Tuesday, 3 March 2015

aktiviti men "deco" dulang hantaran..

Ade ke ayat men "deco" dalam kamus? hahahah...hentam la labu ..semalam Ms.F rajinkan diri tengah malam mendulang (ko pikir emas ?) mengubah hantaran saje ..sebab customer xdapat nak nak bagi idea design hantaran mcmana yang dia nak so Ms.F bagi dua pilihan sama ada nak dulang hantaran klasik ke atas dulang moden yang besi ..dan hasilnya...taadaaa!




Ms.F Gabungkan warna light cream dgn pink pada gubahan ni sebab dulang warna emas 
tak sesuai dengan warna gelap atau over ceria ..so i amik warna yg soft gitew... suweet sgt!
hahaha!




for this dulang Ms.F campurkan light pink,cream and dark purple..yg purple tu bunga hydrangea..
pada yang tak tahu boleh check dengan abang google yea..
bunga hydrangea ni cantik buat bunga tangan :)



P/S: Ms.F dah aim satu dulang ni cantik sangat !warna silver nampak exclusive dan moden insyaallah Ms.F akan dapatkan secepat mungkin untuk B2B yang sedang mencari design(contoh) macam ni.tapi Ms.F punya stainless steel. Tempahan gubahan hantaran,sewa atau beli dulang boleh hubungi Ms.F ye..


Call/Whatsapp:011 11548011(fara)
Email:loveisintheairdiywedding@gmail.com


Wednesday, 25 February 2015

Dewan dan Pakej Perkahwinan

                                                 Assalammualaikum cinta hatiku....  :)

 Ms.F nak kongsi sikit dengan uols yang tengah serabut kepala fikir pasal dewan pikir pasal
 pelamin n bla..bla..bla...(boleh migrain kalau fikir pasal wedding arrangement ni !) Ms.F ada few pakej yang nak Ms.F nak perkenalkan ... sebelum ni Ms.F active dalam whatsapp ,facebook dan wechat je tapi menjak dah ade blog ni lagi bagus kalau post detail kat sini kan? senang my B2B nak buat rujukkan.... bawah ni ade few pakej yang uols boleh pilih pakej ni termasuk dengan dewan tau ... nak tahu dgn lebih detail click menu tab PAKEJ dan uols pilih Link Galeri pakej perkahwinan yang uols berkenan..kat situ Ms.F ada post kan gambar dewan ,pelamin  untuk uols tengok ....
semua pakej yang Ms.F tawarkan ni adalah full pakej (pakej dewan sendiri/khemah pon ade)    semuanya kami provide kecuali doorgift dan kad kawen tapi bab doorgift tu kalau malas nak cari Ms.F ada jugak  buat pakej doorgift ..



::SILA CLICK LINK INI UNTUK GALERI PAKEJ PERKAHWINAN::



Sebarang pertanyaan boleh call/whatsapp/email  Ms.F ye... :):)


Email Address:  loveisintheairdiywedding@gmail.com
Contact No : 011 11548011